Kansalaispuolue r.p:n puheenjohtaja Sami Kilpeläinen, varapuheenjohtaja Piia Kattelus ja puoluehallituksen jäsen Tuula Komsi kertovat tiedotteessaan saaneensa tietää puoluehallituksen jäsen Paavo Väyrysen suunnitelmista pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi vain reilun tunnin varoitusajalla ennen Väyrysen 1.2.2018 pitämää tiedotustilaisuutta.
Puheenjohtaja Sami Kilpeläisen mukaan syy Väyrysen salamyhkäiselle toiminnalle oli epävarmuus siitä, miten Kansalaispuolueen johto suhtautuu hänen suunnitelmiinsa “pelastaa” pääministeripuolue kannatussuosta ja “eheyttää keskusta perinteisen alkiolaisen aatteen pohjalta”.
-Kuka luottaa henkilöön, joka ei pysty kertomaan suunnitelmistaan, koska omien sanojensa mukaan “pelkäsi puoluejohdon reaktioita”, ja tottavie sai pelätäkin, jyrähtää Kilpeläinen.
Varapuheenjohtaja Piia Kattelus ei pahemmin hätkähtänyt: -Se oli elämäni paras päivä. Ajattelin, että nyt Paavo viimeinkin tietää, mikä hänestä tulee isona, toteaa varapuheenjohtaja Piia Kattelus sarkastisesti.
Viime viikonloppuna kerrotut taloudelliset epäselvyydet laajenivat helmikuussa ja ne olivat keskeisiä perusteita Väyrysen erottamiselle puolueen jäsenyydestä.
Taloussotkut, yhden hallituksen jäsenen henkilökohtainen pyrky sekä puheet “alkiolaisesta allianssista” tulkittiin Kansalaispuolueen johdossa puoluetta vahingoittavaksi toiminnaksi. Koska Keskusta on etääntynyt henkisistä, hengellisistä ja yhteisöllisistä arvoistaan, eivätkä KP:n toimintaan mukaan tulleet ole missään vaiheessa sitoutuneet liittymään liberaaliin nyky-keskustaan, ovat puheet allianssista epärealistisia.
Kansalaispuolueen puoluehallituksen jäsenten mielestä puolueen perustajan toiminta ei herätä luottamusta. Väyrynen kertoi 15.7.2017 Kansalaispuolueen yleisessä kokouksessa ja tiedotustilaisuudessa, että jollei hän tule valituksi presidentiksi, on hän puolueen pääministeriehdokas. Tämä lupaus ei pitänyt. Samoin on käynyt lupauksissa palata eduskuntaan; paluuta on lykätty useaan kertaan jollakin verukkeella.
Politiikka on joukkuepeliä, niin se on myös kansalaispuolueessa. Muut hallituksessa halusivat viedä kansanliikettä eteenpäin joukkueena. Yhdellä henkilökohtaiset pyrkimykset vaikkapa toiseen puolueeseen menivät sekä joukkueen että puolueen edun ohi. Sitä voisi kutsua yhteistyökyvyttömyydeksi ja oman edun tavoitteluksi.