Huoltovarmuus vaarassa satovahinkojen takia

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi

Suomen on uudistettava maatalouspolitiikkansa. Peltoihin jää korjaamatta tänä syksynä arviolta lähes miljardi kiloa rehu- ja leipäviljaa. Pidän välttämättömänä korvata satovahingoista kärsivien maatilojen menetyksiä ja peräänkuulutan samalla epävarmassa maailmanpoliittisessa tilanteessa toimia, joilla Suomi palauttaa kansalliset huoltovarmuusvarastot takaisin kestävälle tasolle.

Suomen linja nojautua EU:n yhteiseen markkinajärjestelmään ja sen mukaisiin tukijärjestelmiin on ajautumassa tiensä päähän. Viimeisen neljän vuoden aikana liittymissopimuksen mukaiset Etelä-Suomen kansalliset tuet sekä satovahinkojärjestelmät on EU:n toimesta romutettu kokonaan ja keinoja korvata haittoja kansallisilla toimilla ei enää ole.

Kansalaispuolue perää välittömiä toimia maatilojen satovahinkojen korvaamiseen. EUn kriisitoimet yltävät helposti Etelä-Euroopan hedelmätiloille, mutta heikosti Suomelle.

Meille on tarjottu vain murusia Venäjä-pakotteiden haittoihin ja kaiken lisäksi päätöksentekoprosessi EUssa kestää kohtuuttoman kauan. Jo yli kolme vuotta Suomessa kestäneen heikon markkinatilanteen takia tilat eivät saa edes pankeilta rahoitusta ja osa tiloista on ajautunut vasaran alle, kiitos EU:n.

Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Katteluksen sanoin “ymmärrämme maanviljelijöiden tuskan, koska hallituksen päättämät 25 miljoonaa euroa suomalaistilojen taloudellisen ahdingon helpottamiseksi kierrätetään Brysselin kautta.” “Kyllähän tällainen akuutti-tuki pitäisi voida osoittaa kansallisen budjetin ja päätösvallan piiristä mahdollisimman nopeasti.”

Kansalaispuolue pitää välttämättömänä osittaista maatalouspolitiikan kansallistamista ja jäsenmaksurahojen palauttamista kansallisen päätöksenteon piiriin. Tämä mahdollistaisi tuen kohdentamisen tuotantoon ja tarvittaessa satovahinkoihin. Samalla huoltovarmuusvarastot sekä elintarvikkeiden että siementen osalta on otettava takaisin käyttöön koko kansan vuositarpeita vastaavina.