Hallitusohjelma pitää sisällään tavoitteita, jotka voisivat edistää Suomen tasapainoista kasvua ja kehitystä. Käytäntö on kuitenkin näyttänyt, että keskustan yhteys kansaan ja maan tasapainoiseen kehittämiseen horjuu pahasti.
Kerta toisensa jälkeen vaalivoiton keskustalle hankkii juureva keskustan kenttä. Sen jälkeen sama cityliberaalivahakabinetti ilmaantuu korkeimpiin tehtäviin ja virkoihin – aiheuttamaan seuraavan vaalitappion. Vahakabinetti lähetetään avustajiksi, virkamiehiksi, etujärjestöihin tai valtion lainsäädännöstä hyötyviin yrityksiin. Yrityksiltä pumpataan vaalirahaa samoille liberaaleille Arkadian talouspoliittisen seuran kautta. Cityliberaalien arvot vaan eivät edusta sitä, mikä on keskustan kentän arvot.
Keskusta on 1990-luvulta lähtien menestynyt vaaleissa, kun sen politiikan ytimessä on ollut maakuntien Suomi ja toimet, joilla kaikki kansalaiset ja alueet pidetään kehityksessä mukana. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa keskusta jopa historiallisesti säilytti suurimman puolueen aseman. Silloin uskallettiin puhua ihmisten asioista, takuueläkkeestä, puolustaa maakuntien työllisyyttä, vastustaa keskittämistä ja puhua maaseudun puolesta.
Toimiessani keskustan maaseutupoliittisen työryhmän sihteerinä 2006-2010 ja Antti Rantakankaan sekä myöhemmin Kyösti Virrankosken toimiessa puheenjohtajana aluepolitiikkaan ja maaseutualueille sekä maatalouspolitiikkaan tehtiin merkittäviä panostuksia. Kiitos kuului myös erityisesti ministeri Sirkka-Liisa Anttilalle ja Juha Korkeaojalle. Köyhän asialle tehtiinkin jotain ja maataloustulokin nousi.
Federalistinen liberaalieliitti ajaa Suomea alas muun muassa kansallisomaisuuden yksityistämisellä. Liikenneväylien myynti olisi katastrofaalinen virhe. Edes Venäjällä ei tainnut valtion omaisuuden yksityistäminen olla näin hurja puhallus? Kuinka monen päättäjän lähipiiri tarjoaa palveluita yksityistettäville aloille, kuten aikanaan panospuhdistamoja haja-asutusalueen jätevesiasetukseen?
SOTEn yhtiöittämisestä ja valinnanvapaudesta on tulossa fiasko. Väkirikkaat alueet pärjäävät. Tuskinpa yksityinen terveyssektori ottaa vastuulleen kalliit hoidot tai kalliita laiteinvestointeja vaativat palvelut. Vajaateholle jäävät maakuntien liikelaitokset yrittävät ylläpitää torsoa perustason palveluvalikoimaansa? Oikeampi tapa olisi aloittaa pienemmillä askelilla, vaikkapa päivystyksen tai ortopedian avaamisella eikä kaikkea kerralla. Keskustan rähmällään olo rikkaiden kokoomuksen edessä on aina tuonut ongelmia.
Haluan toivottaa 100 vuotta täyttävälle Suomelle parhainta onnea ja menestystä. Cityliberaalien pyrkyreiden takia suomalaisten asiat ja hyvinvointi eivät saa jäädä toiseksi.
Jumalan siunausta ja viisautta kansalle Suomen täyttäessä 100 vuotta!
Sami Kilpeläinen
Keskustan puoluevaltuuston jäsen
Keskustan Vantaan kunnallisjärjestön puheenjohtaja