Maa- ja elintarviketalouden turvaaminen on koko kansan asia

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi

Suomen maatalouden ja elintarviketuotannon vallitseva kriisi on syvempi kuin mitä yleisesti edes ymmärretään, totesi puoluesihteeriehdokas Sami Kilpeläinen Ylivieskassa ja Seinäjoella keskustan puoluesihteeriehdokkaiden tentissä.

Kilpeläisen mukaan huolestuneet kansalaiset, myös maatalouden ulkopuolelta, ovat tulleet kertomaan tilojen vaikeuksista ennen näkemättömän vakavalla äänenpainolla. Heillä on aito hätä maatilojen selviytymisestä.

Kilpeläisen mielestä koko suomalainen maa- ja elintarviketalous tarvitsee nyt vahvoja ja rohkeita päätöksiä ja rahaa tulevaisuutensa turvaamiseksi. Suomalainen ruoka ja sen tuottaminen on koko kansan yhteinen asia.

Kilpeläisen mukaan pahimmat talousongelmat ovat sikatiloilla ja velkarahalla investoinneilla maitotiloilla. Kilpeläinen korosti lisäksi, että kotieläintilojen lisäksi kriisiytymässä ovat myös kasvinviljelytilat.

-Edellisen sinipunahallituksen aikana poistettiin esimerkiksi EU:n maitokiintiöt eikä otettu käyttöön kansallisesti tukioikeuskiintiöitä, joilla olisi hallittu maitomäärien kasvua.

Kilpeläinen muistutti, että viljelijätukia on myöhässä monilla vielä viime vuodelta kymmeniä tuhansia euroja. Viljelijät ovat joutuneet huonon byrokratian sijaiskärsijöiksi ja maksumiehiksi.

Kilpeläinen korosti, että EUn osarahoitteisissa tuissa tuli viime vuonna lisäksi isot tilakohtaiset leikaukset, jotka yhtäaikaa maataloustuotteiden huonon markkinatilanteen kanssa ovat kiristäneet tilojen maksuvalmiuden äärimmilleen.

“Kriisitukeen pitää löytää rahat, sillä omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat kansainvälisten kriisien aikana entistä tärkeämpiä asioita. Kilpeläisen mielestä Venäjä-pakotteiden maksumies ei voi olla suomalainen ruokaa tuottava maanviljelijäperhe ja elintarviketaloudesta toimeentulonsa hankkiva palkansaaja.

Kilpeläisen mielestä maa- ja elintarviketalouden tilannetta helpottaisi myös se, että Suomi neuvottelisi tuotantoon sidotut kansalliset tuet takaisin EUlta.

Suomalainen maatalous tarvitsee maataloustukea. Ilman tukea ja kansallista yksimiellisyyttä yli 200 000 ihmistä kerrannaisvaikutuksineen työllistävän alan työpaikat ovat vaarassa.

Sami Kilpeläinen
valtiotieteiden maisteri, agronomi MMM, hankintajohtaja
050-383 1755
sami@samikilpelainen.net