Pääkaupunki siirrettävä pois Helsingistä

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi

Suomen maantieteellinen ja poliittinen asema edellyttäisi pääkaupungin sijoittamista pohjoisemmaksi kuin nykyisin aivan maan eteläkärjessä sijaitseva Helsinki.

Oikeampi paikka voisi puolustuspoliittisesti löytyä akselilta Kauhajoki-Vaasa. Aluepoliittisesti oikeampi sijainti olisi akselilla Kajaani-Oulu. Käytännössä maantieteellinen realiteetti ohjaisi uuden pääkaupungin sijaitsemaan Kuopio-Jyväskylä -akselilla.

Miksi näin? Aika moni suomalainen on lopen kyllästynyt kuuntelemaan Helsinki sitä ja Helsinki tätä -keskustelua. Helsingin kokoomuslainen kunnanjohtaja Jan Vapaavuori on omalla lausunnollaan onnistunut lyhyessä ajassa ärsyttämään aivan riittävästi: muut eivät ole mitään, vain Helsingillä on mitään merkitystä. Täytyy ihmetellä, että miten Helsingin kunnanjohtajalla on pokkaa vielä vaatia maan hallitusta tekemään hänen tahtonsa mukaan. Normaalissa kunnallisessa demokratiassa, tuollainen öykkäri olisi koeajan puitteissa lähetetty kunnan isien ja äitien puolesta Siperiaan.

Toisaalta, vain kokoomusvetoisissa kunnissa on taidettu valita kunnan johtoon ehdollisen vankeustuomion saanutta kaveria?

Mutta helpotetaan Vapaavuoren ahdinkoa ja vapautetaan muutama kymmenen tuhatta asuntoa. Niin ainutlaatuisen kunnan kuin Helsingin luulisi pärjäävän omillaan, joten valtion noin 80 000 pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta työpaikasta voitaisiin sijoittaa puolet tai oikeudenmukaisemmin 60 000 muuhun Suomeen. Uusi pääkaupunki voisi ottaa näistä vaikkapa 15 000 työpaikkaa ja muut työpaikat tasan koko maahan.

Silloin valtionkaan ei ehkä tarvitsisi pönkittää vuosina 2016-2019 yhteensä 60 000 asunnon rakentamista Helsingin seudulle. Politiikkaa, joka on täysin kestämätöntä ja järjetöntä. Kaikki tajuavat, että tarve on vain kupata maakuntia tyhjiksi.

Loppuu se kitinä. Kun on niin vahva, niin annetaan muuallekin mahdollisuus. Niin ja saihan Helsinki oman almunsa Turulta vuonna 1812. Sitä ennenhän kaupungissa asui 10 000 asukasta.