Vanhojen poliittisten pelien aika on ohi

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi

Suomessa yli 40 prosenttia ihmisistä on kyllästynyt valtapuolueisiin ja protestoivat vaaleissa jättämällä äänestämättä. Politiikkaan kaivataan rehellistä otetta ja keskittymistä ihmisten asioihin valtapelien sijaan.

Yritys- ja työelämästä käsin monelle on käsittämätöntä seurata, että politiikasta on tullut valtapelien kenttä, jossa kansalaisten huolenaiheet ovat sivuseikka ja kaiken keskiössä on valtaeliitin omat paikat. Ei ole ihme, että politiikasta vieraannutaan. Viime viikon viesti on: Kun työelämässä valitaan paras, niin politiikassa valitaan kaveri – väliäkö sillä onko osaamista.

Viime viikolla nähty näytelmä vanhojen puolueiden hallituskriisistä on ärsyttänyt ihmisiä.

Kun katsoo asiaa politiikan kentän uuden ja erilaisen toimijan, Kansalaispuolueen silmin, tilanne on avaamassa uusia mahdollisuuksia.

Yllättävää kyllä tai ehkä ei niin yllättävääkään, virta ei ole käynyt vain perussuomalaisista, vaan erityisesti keskustasta kansalaispuolueeseen. Kansalaispuolueeseen on viimeisen viikon aikana tullut runsaasti yhteydenottoja ja uusia kannattajajäseniä perussuomalaisista, keskustasta ja sdp:stä.

Keskustassa kuppi on mennyt useilla ihmisillä nurin viime viikon tapahtumien jälkeen. Globalisaatiota ja ylikansallista yhdentymistä ajavaan liberaaliin keskustapolitiikkaan kyllästyneet ovat lähteneet tukemaan Kansalaispuoluetta. Monelle Brysselin ylivallan kasvattaminen ja EU:n yhteisen puolustusliiton kautta Natoon hivuttautuminen ovat kestämätön yhtälö.

Pääministeri antoi toimillaan selvän viestin: puolueiden sisälle syntyvät erilliset tai jopa puolueesta irtoavat ryhmät ovat hyväksyttävää toimintaa. Ne voidaan kutsua hallitukseen asti. Kaikki joukolla jäätä särkemään – tai ainakin puolueita?

Nykypuolueissa ei kuulu millään tavalla tavallisen kansan arjen ääni

Digitalisaation ja globalisaation melskeessä työt muuttuvat ja työpaikkoja on katoamassa. Hallitus ja oppositio viisveisaavat siitä. Vaikka välillä lumi pöllyää, niin matka ei oikein tunnu etenevän.

Missä ovat toimet luoda uudenlaista verkostoitumista, uusia työpaikkoja koko Suomeen ja mahdollistaa ihmisten mahdollisuudet luoda erilaisia työuria esim. luomalla joustoa työaikoihin ja muuttamalla sosiaaliturvaverkostoa aidosti työntekoon kannustavammaksi?

Sääntelyn ja poliittisen valtapelien sijaan kansa kaipaa toimia, joilla omatoimisuuteen ja työntekoon kannustetaan. Avain Suomen nousuun on ihmisten omatoimisuuden mahdollistamisessa ja siihen pitää luoda toimivat edellytykset. Nykyinen ei-kannustava sosiaaliturvapolitiikka tai keskittäminen eivät ole ratkaisu.

Kansalaispuolue ei toimi paikallispolitiikassa, vaan ajaa valtakunnan politiikassa yli puoluerajojen ihmisiä yhdistäviä asioita. Näistä tärkeimpiä ovat tasapainoisempi aluekehitys, Suomen puolueettomuus eli NATO-jäsenyyden vastustaminen, Suomen itsenäisyys EU:n syvenevän integraation paineessa ja maamme ero euroalueesta.

Helsingin seudulle suuntautuva keskittämispolitiikka reilussa kolmessa vuodessa rakennettavien 60 000 uuden asunnon myötä ärsyttää ihmisiä.

Suomalaiset ovat lähteneet liputtamaan Kansalaispuoluetta, koska se toimii liikkeenä ja siihen voivat liittyä eri puolueiden jäsenet.

Politiikkaan kyllästyneet ovat tulevien vaalien avainasemassa, siksi myös kansalaispuolueen pitää miettiä, miten se vastaa kansalaisten hätähuutoon. Vanhojen poliittisten puolueiden ja toimintatapojen aika on ohi.

Sami Kilpeläinen