Vastaako Espanjan mellakkapoliisin väkivalta Kataloniassa EU:n arvoja?

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi

Euroopan unionin johtajat pysyvät hiljaisuudessa samaan aikaan, kun rauhanomaiseen vaaliin lähteneitä katalonialaisia ammutaan kumiluodeilla Espanjan mellakkapoliisin toimesta. Tämäkö on se EU ja johtamistapa, niin sanottu kansalaisten unioni, johon Suomikin on halunnut kuulua?

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehdotti EU:n omien nopean toiminnan joukkojen perustamista vuoteen 2020 mennessä. Sopii kysyä Suomen hallitukselta, että olisiko nämä Macronin liittovaltion joukot tosiaan “kansallisten armeijoiden kumppaneina niissä maissa, jotka haluavat osallistua toimintaan” ja ampumassa kumiluoteja kohti tavallista kansaa.

Isossa-Britanniassa oli Skotlannin itsenäisyysäänestys eikä siellä kansaa lähdetty ampumaan kumiluodeilla pari vuotta sitten.

Euroopan komissio kyllä kritisoi alituisesti Unkaria ja Puolaa. Espanjan kohdalla komissio on kuitenkin vedonnut haluttomuuteensa sotkeutua jäsenmaan sisäisiin asioihin. Totuus kuitenkin on, että kyseisissä maissa ei ole tapahtunut mitään niin vakavaa kuin Espanjaan kuuluvassa Kataloniassa, jossa nyt sananvapauteen ja ilmaisunvapauteen sekä erityisesti fyysiseen koskemattomuuteen liittyvät perusoikeudet ovat olleet hyökkäyksen kohteena.

Miksi EU sallii kansalaisia ammuttavan kumiluodeilla?

Äänestykseen saati sen tulokseen Suomesta käsin ei ole syytä ottaa kantaa, mutta kyllä EU-herrat mukaan lukien Juha Sipilä ja Petteri Orpo saavat antaa vastauksen, miksi kansaa ammutaan? Onko EU sittenkään mikään paratiisi.