Vihreät ajamassa maataloutta ja lomituspalveluita alas?

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blogi

Maatalouden lomituspalvelut turvaavat viljelijöiden jaksamisen ja kotimaisen ruoantuotannon.

Maatalousyrittäjien ja maaseudulla asuvien ihmisten sosiaaliturva ja palveluiden saatavuus on vuosien saatossa heikentynyt. Tämä johtuu pitkälti väestön vähenemisestä, koulujen ja sitä kautta päivähoitomahdollisuuksien lakkautuksista. Maaseudun sosiaalinen turvaverkko on heikentynyt ja siirtynyt kunta- tai maakuntakeskuksiin.

Maatalousyrittäjien lomituspalvelut on keskeisin sosiaalista oikeudenmukaisuutta ylläpitävä palvelu perheviljelmäpohjaiselle maataloudelle ja koko suomalaiselle maaseudulle. Sen merkitys korostuu nuorten perheiden ja työsidonnaisen maatalouden työssä jaksamisessa. Eläinten hoito on seitsemän päivää viikossa tapahtumaa työtä.

Siksi Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus (30.5.2016) lomituspalvelujen alasajosta oli loukkaava ja osoitti kirjoittajiltaan suoranaista ymmärtämättömyyttä siitä taakasta, johon maatilat ovat joutuneet. Jos viljelijäperheelle ei jää juuri palkkaa, niin miten palveluita ostetaan?

Suomalaisen elintarviketuotannon paras turva ja henkivakuutus on perheviljelmäpohjainen maatalous. Teollinen maataloustuotanto sopii huonosti Suomeen. Kansanedustaja Antero Vartia ja Vihreät ovat kaikonneet kauas luonnonmukaisen vihreän maatalouden toimintaedellytyksistä.

Jokainen laskutaitoinen osaa laskea, etteivät esimerkiksi päivähoidon maksut kata kuin murto-osan sen kustannuksista. Se on esimerkki palvelusta, jota kaksi kertaa päivässä navettaan menevä viljelijäperhe ei käytännössä pysty hyödyntämään.

Minulle ei tulisi mieleenkään vaatia sellaisen sosiaaliturvan alasajoa, jonka vaikutus sekä ammattiryhmän että koko yhteiskunnan kannalta on täysin kiistaton. Ranskassa on tehty tänä vuonna yli 500 viljelijäitsemurhaa. Emmehän me tällaisia uutisia halua Suomeen?

Lomituspalveluiden takaama vuosiloma ja sijaisapumahdollisuudet tarvitaan nyt ja jatkossa maatalousyrittäjän työssä jaksamisen tueksi. Suomen Keskusta puolustaa niitä.