EU:N BUDJETTIA PITÄÄ PIENENTÄÄ JA PÄÄTÖSVALTA PALAUTTAA JÄSENVALTIOIHIN

Kansalaispuolue hämmästelee MTK:n EU-intoilua

EU:N BUDJETTIA PITÄÄ PIENENTÄÄ JA PÄÄTÖSVALTA PALAUTTAA JÄSENVALTIOIHIN

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen kertoo puolueen vastustavan Suomen jäsenmaksun kasvattamista ja EU-budjetin nostoa Iso-Britannian EU-eron seurauksena.

-EU:n budjettia pitää pienentää ja päätösvaltaa palauttaa maatalouspolitiikassa ja aluepolitiikassa jäsenvaltioihin, Kilpeläinen jyrähtää.

Kilpeläisen mukaan MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan perjantaina esittämä EU-budjetin nostolinjaus ja etujärjestön myönteisyys EU:ta kohtaan ei saa minkäänlaista vastakaikua tavallisissa tuottajissa. Yli 10 vuotta MTK:n maitoedunvalvontaa aiemmin maitoasiamiehenä johtanut ja EU:n maitoryhmän varapuheenjohtajana toiminut Kilpeläinen vaatii Suomea tarttumaan EU:n maatalouspolitiikan alueellistamiseen, jota myös komissio tarjoaa yhtenä vaihtoehtona.

Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus pitää harhaanjohtavana puheena sitä, että Brexit olisi suomalaisilta pois. – Päinvastoin, päätöksillä kehitystä voidaan ohjata suuntaan, jossa kutistuvalle unionille maksettava jäsenmaksu vähenee ja tuolloin Suomessa kansallisesti päätettävä budjetti kasvaa. Lisäksi Kattelus on sitä mieltä, että Euroopan parlamentin kokoa olisi pienennettävä Britannian lähdön myötä.

Kansalaispuolue muistuttaa, että Suomi saa EU:n kokonaan rahoittamia suoria tukia vain 525 miljoonaa euroa ja EU:n osittain rahoittamista lähes 900 miljoonan euron tuista EU maksaa vain alle 30 prosenttia.

-Suomen maanviljelijät rypevät historian pahimmassa kriisissä jo kohta viidettä vuotta. Ongelmana on kansallisten tukien leikkaus ja ison osan siirto osaksi EU-tukia 2010-luvun aikana. Suomen aktiivisuus Venäjä-pakotteissa iski pahiten juuri Suomeen vastapakotteina maito- ja liha-alalle. Lisäksi tukien tuotantoon sidonnan poistuminen on johtanut katastrofiin kotieläintiloilla, Kilpeläinen muistuttaa.

– Esimerkiksi viime vuoden maatalouden katovuoden korvauksia odotetaan vielä, koska kaikki kierrätetään Brysselin kautta. Suomen poliittinen pääoma on kiinni siitä, että löytyykö sellaisia ihmisiä, joilla on tahtoa vaikuttaa asioihin, Kilpeläinen muistuttaa.

Kansalaispuolueen vpj Piia Kattelus kertoo puolueen vastustavan EU:n budjetin lisäämistä myös siksi, että EU:lle ollaan luomassa yhteistä turvallisuus-ja maahanmuuttopolitiikkaa. – Näissä suvereniteetin kannalta ratkaisevissa asioissa on päätösvalta pidettävä Suomen rajojen sisäpuolella, vaatii Kattelus.

-Suomen ei pidä missään nimessä kierrättää yhtään enempää rahaa EU:n kautta ja tukea tätä kautta liittovaltion tiivistymistä. Verorahat tulee kohdentaa kansallisten päätösten turvin maatalous- ja aluepolitiikkaan, rajavalvontaan sekä yleiseen turvallisuuteen. Säästöä saadaan, kun varmistetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden tehokkaat palautukset ja lopetetaan sosiaalietuuksien maksu heille.