Keskittämisestä hajautukseen

Suomessa maakunnissa on huutava työvoimapula. Tämä on viime vuosikymmenten aikana harjoitetun politiikan seurausta.

Vielä istuva hallituskin on omilla toimillaan kiihdyttämässä maakunnista muuttoa pääkaupunkiseudulle. Päättihän hallitus vuonna 2016 yhdessä pääkaupunkiseudun kanssa tehdä maankäyttöä ja asumista ohjaavalla sopimuksella peräti 60 000 uutta asuntoa pääkaupunkiseudulle vuosina 2016- 2019.

Työllisyystilanteen paraneminen maakunnissa on loistava uutinen. Nyt pitäisi varmistaa, että osaajia löytyy maakunnista. Koulutusratkaisujen merkitys on olennainen. Tässäkin pääkaupunkiseudulle keskittämisen sijaan pitäisi korostaa uusien koulutuspaikkojen luomista maakuntiin.

Pääkaupunkiseudulla on jo valmiiksi 110 000 ammatillista tai sen jälkeistä koulutuspaikkaa. Se on paljon.

Maahanmuuton sijaan olisi hyvä miettiä, että miksi maakunnista vuosikymmeniä isoihin kaupunkeihin suuntautuneeseen muuttoliikkeeseen ei ole pantu jarrua. Nyt alkaa olla jo myöhäistä, kun työvoimaa tarvitaan.

Syntyvyyden kohentaminen Suomessa syntyneiden keskuudessa on toinen asia. Siinä tarvitaan isompia kokonaisuudistuksia, jotta perheillä olisi varmuutta liian raa’aksi muuttuneessa yhteiskunnassa, joka on luotu markkinatalouden ehdoilla. Yhteiskunnan pitää luoda vakaampi ympäristö perheille. Perheen perustamista edesauttaa varmuus tulevaisuudesta ja luottamus siihen, että lapsen syntymä ei vie taloudelliseen ahdinkoon.