Sipilän keskusta hylkäsi pienituloiset ja eläkeläiset

Juha Sipilän johtama Suomen keskusta on unohtanut pienituloiset, tämän päivän köyhät, koska se ei esitä konkreettisia toimia heidän tilanteen korjaamiseksi ja torjuu uudet avaukset. Tämä on täysin vastoin keskustan aiempia linjauksia ja politiikkaa. Tämä kävi ilmi Sipilän suhtautumisesta eduskunnassa pienimpien eläkkeiden nostamiseen. Jos eläkkeiden taitetun indeksin ongelmaa ei korjata ja tehdä pysyviä vuosittaisia tasokorotuksia eikä eläketulovähennystä nosteta, pieniä eläketuloja saavien asema heikentyy entisestään kasvavien elinkustannusten vuoksi. “Taitettu indeksi on yli 20 vuoden katastrofi.”

Köyhän asiaa on vaikea muistaa Teslaa ajaessa tai istuessa kuljettajan ajaman mersun takapenkillä. Tavalliset eläkeläiset eivät voi edes haaveilla vakuutuskuorista.

Keskustan vastuullisten toimijoiden olisi ajettava aidosti pienituloisten ja heikompien alueiden asiaa.Eläkkeiden korotuksen lisäksi kotihoidontuki tai opintoetuudet eivät riitä elämiseen ja siksi kaikki alle 1000 euroa kuukaudessa ansaitsevat, ja aina 1400 euroon kuukaudessa ansaitsevat, tarvitsevat pysyvämmän ratkaisun vuosittaisin tarkasteluin. Olen valmis siihen, että kansalaispuolue sitoutuu pienituloisten aseman parantamiseen koko seuraavan vaalikauden mittaisella ohjelmalla.

Keskusta on Sipilän aikana kehittynyt pikku-kokoomukseksi.

Minua on pyydetty takaisin keskustaan heitoilla “tule takaisin kotiin” tai “on kotiinpaluun aika”. Minulle eikä aatteellisille keskustalaisille ole koti puolueessa, joka syytää miljardeja rikkaille erilaisten yksityistämishankkeiden kuten liikennekaaren, taksilupien vapautusten, terveydenhuollon yksityistämisen ja kavereille jaetuin yritystuin, kun samaan aikaan meillä on unohdettu yli miljoona köyhyysrajan alapuolella elävää ihmistä. Erittäin kivulias on ollut lääkekorvausten pienentäminen.

Pidän oikean suuntaisena SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen esitystä eläkkeiden korottamisesta.

Antti Rinnehän näin myöntää vuonna 1995 päätetyn pienten eläkkeiden taitetun indeksin luomisen olleen vakava virhe. On hienoa, jos Rinne näin myöntää selkeän tosiasian mikä aiheutui pienten eläkkeiden heikentämisestä isolle osalle suomalaisista demari Paavo Lipposen johdolla. Jään odottamaan, että demarien eduskuntaryhmä tämän myöntää.

Kansalaispuolue ajaa pieni- ja keskituloisten asiaa, siihen joukkoon kuuluu entistä enemmän myös yrittäjiä. Yksittäisen kertaratkaisun sijaan tarvitaan johdonmukainen vaalikauden kestävä ohjelma pienituloisten tulotason nostamiseksi.