Suomalainen sosiaaliturva vain suomalaisille

OECD:n julkaisi raporttinsa, jossa vaadittiin uudistamaan kotihoidon tukea maahanmuuttajanaisten takia. Olen samaa mieltä, että uudistaa pitää, mutta aivan eri perusteilla kuin OECD:n Mari Kiviniemi. Mielestäni on yksiselitteistä, että “suomalainen sosiaaliturva tulee rajata vain suomalaisille”. Sosiaaliturvashoppailulle on laitettava piste.

Kotihoidontuki on suomalaisille jopa liian matala ja kuitenkin ylivoimaisesti kunnille edullisin hoitomuoto. Tästä Seinäjokinen-lehti eilen teki hienon analyysin.

OECD sen sijaan “kehottaakin Suomea pohtimaan uudestaan sekä kotihoidon tuen synnyttämää taloudellista kannustinta että varhaisia kotouttamistoimia.” Rivien välistä on luettavissa, että kotihoidon tuki halutaan ajaa alas?

Olen sitä mieltä, että Suomen perustuslaki on muutettava siten, että suomalainen sosiaaliturva kuuluu vain suomalaisille. Se on yksi tärkeä askel turvata kotihoidon tuen kehittäminen tasavertaisempana muiden hoitomuotojen välillä. Ja samalla saada siihen tarvittavat varat, kun se rajataan vain suomalaisille. Kotihoidon tuki pitäisi tuplata. Vanhemmilla pitää olla mahdollisuus valita elämäntilanteeseensa parhaiten sopiva hoitomuoto ja osa-aikaisen työskentelyn mahdollisuutta on lisättävä.

Sami Kilpeläinen
Kansalaispuolueen puheenjohtaja